Marcus is steeds beter te verstaan

huh1Marcus heeft veel klanken die hij nog niet goed uit kan spreken, daardoor is hij soms moeilijk te verstaan. Ik ben al maanden en maanden bezig om zijn verstaanbaarheid te verbeteren. Dit doe ik door klanken met hem te oefenen waar hij moeite mee heeft. Dit doe ik door hem woordjes na te laten zeggen met de klank waar we mee bezig zijn en uiteraard hem deze woordjes te laten zeggen zonder dat ik het voorzeg. Marcus kan nu de /g/ en de /s/ aan het begin van het woord zeggen (hier maakte hij een /t/ van), deze twee klanken gaan nu automatisch goed in zijn spraak. Ik ben nu bezig met de /f,v/.

Maar dan zijn we er nog niet hoor. De /k/ en de /l/ moeten ook nog. De laatste klank is de /r/, maar Marcus zegt deze al wel aan het einde van een woord, alleen nog niet vooraan.

De hele dag door verbeteren Barry en ik Marcus in zijn spraak, soms zegt Marcus ‘ik zeg het op mijn eigen manier!’ Tja dan is er even niets mee te beginnen…. maar even later doen er natuurlijk weer nieuwe kansen zich voor.

Dit bericht is geplaatst in Ditjes en datjes met de tags , , . Bookmark de permalink.