Marcus is bij Pento geweest

Marcus lijkt soms dingen niet goed te horen. Vandaar dat ik in december een afspraak bij de huisarts had gemaakt. Vervolgens heeft de huisarts Marcus doorverwezen naar Pento voor een gehoorcontrole. Op 20 januari stond de afspraak voor een gehoorcontrole. Tot mijn verbazing deed Marcus heel goed mee en het resultaat was dus ook betrouwbaar. Marcus zijn gehoor is prima.

Maar als het niet aan zijn gehoor ligt waar ligt het ‘niet-luisteren’ dan wel aan? Waarschijnlijk zijn focus op het spel waar hij mee bezig is dat hij vragen van ‘buitenaf’ minder goed binnenkrijgt, hij weet het antwoord op de vraag niet en zegt dus maar lekker niks of hij heeft gewoon geen zin om een reactie te geven.

Na het gehooronderzoek had ik nog een poosje met de logopedist gepraat en heb ik onder andere besproken dat Marcus heel vaak hulp- en werkwoorden in een zin foutief zegt, maar dat zijn zinslengte wel passend is bij zijn leeftijd. Ook is Marcus voor derden nog moeilijk te verstaan, alhoewel zijn verstaanbaarheid wel steeds beter wordt.

Marcus zegt bijvoorbeeld zinnen zoals ‘papa, ik jou nog helpen?’, ‘ik heeft die nodig’, ‘als ik drinken op heeft dan ikke helpen’, als boek kleine ijsbeer af is dan Nikolai hebben’, ‘wij opa en oma waren ikke zeggen wij weg waren (grapje)’ en ‘ikke heel klein was ik met papa sneeuwpop daar maken’.

Op 13 maart gingen Marcus en ik weer naar Pento. De taalontwikkeling van Marcus is in kaart gebracht. Ik had gedacht dat Marcus moeilijk te testen zou zijn, omdat hij thuis soms bij het oefenen van woordjes en zinnen zijn hakken in het zand zet. Maar weer verbaasde Marcus mij en hij deed juist heel goed zijn best tijdens het testen. Hij zat wel enorm te wiebelen op zijn stoel en viel er pardoes een keer vanaf. Ik kreeg direct te resultaten te horen en zijn taalbegrip op zinsniveau 105. De actieve woordenschat is 126 en zijn zinsproductie is 100. Een gemiddelde score is van 85 tot 115, waarbij 100 precies het gemiddelde is.

We gaan dus gewoon door met verbeteren van woordjes voor de uitspraak, maar we verbeteren Marcus nu ook expliciet in de zinnen (Marcus accepteert dit nu veel meer in vergelijking met voorheen) en we besteden nu ook aandacht aan het stellen van vraagzinnen. Als Marcus namelijk iets wilde vragen deed hij dit gebiedende wijs maar wel met de intonatie van een vraagzin. Marcus heeft de afgelopen tijd ook heel goed het verkleinwoord geleerd. Voorheen zei hij altijd ‘koekie’, ‘boekie’ en ‘poesie’, maar nu zegt hij -je, zoals ‘grapje’, doosje’ en ‘eendje’.

Dit bericht is geplaatst in Bij de dokter, De eerste keer, Ditjes en datjes met de tags , , , . Bookmark de permalink.